Ο καλός νυχτερινός ύπνος, ενισχύει τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα από την Ολλανδία που δημοσιεύτηκε στην European Journal of Preventive Cardiology. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συστηματική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, η υγιεινή διατροφή και η συνετή κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν παράγοντες που βοηθούν στην προστασία κατά της καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι ο επαρκής ύπνος (που ορίζεται στις 7 και πλέον ώρες νυχτερινού ύπνου) ενισχύει ακόμα περισσότερο τα οφέλη της καρδιάς από τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, στις 11 Μαρτίου, ο Δρ Κουννής μας εξηγεί με ποιο τρόπο η υγεία των νεφρών και η υγεία της καρδιάς συνδέονται. Με απλά λόγια, γιατί ένας νεφροπαθής έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει καρδιακά προβλήματα. Σημειώστε ότι ο υπ' αριθμόν ένα λόγος θανάτου σε νεφροπαθείς είναι η δυσλειτουργία της καρδιάς, επομένως, είναι ένα ζήτημα που αξίζει την προσοχή μας.

 

Η Ελίνα, 37 ετών, ένα βράδυ περσι το καλοκαίρι, προσπάθησε να πάρει αγκαλιά το σκύλο της, όπως συνήθως, αλλά δε μπορούσε. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες δεν αισθανόταν καλά: είχε έντονους πόνους στο στήθος –που θεώρησε ότι είναι αποτέλεσμα του καύσωνα- διάρροια, δυσπεψία και έντονη εφίδρωση. Αναρωτήθηκε αν ήταν κάποιος ιός.

Δυστυχώς, δεν ήταν. Ήταν καρδιακή προσβολή. Η Ελίνα είναι μια από τους- δυστυχώς- πολλούς ανυποψίαστους που υφίστανται καρδιακά επεισόδια κάθε χρόνο. Το νεαρό της ηλικίας και η κατάσταση της υγείας της όμως (υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση, μη καπνίστρια)  έρχεται σε αντίθεση με αυτά που συνήθως συνδέουμε με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Αν κοιτάξουμε μερικά στατιστικά, θα εκπλαγούμε για το πόσα λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τις συγγενείς καρδιοπάθειες και όμως, πόσο συχνά παρατηρούνται. Και μάλιστα, σε νεογνά και σε παιδιά, ένα στοιχείο που κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δραματική. Το παρακάτω infographic, παρουσιάζει συνοπτικά αυτή την κατάσταση, που αξίζει την προσοχή μας.

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι οι καρδιακές παθήσεις αφορούν κυρίως τους άντρες, δυστυχώς όμως τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: οι γυναίκες είναι εξαιρετικά επιρρεπής και οι ασθένειες της καρδιάς είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Παρόλα αυτά, πόσες άραγε φροντίζουν για την υγεία της καρδιάς τους, με την ίδια λογική που δεν παραλείπουν το ΠΑΠ τεστ, ή τη μαστογραφία τους; Το 80% των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες μπορούν να προβλεφθούν, επομένως, ας το σκεφτούμε ξανά! Παρακάτω, μερικές συνήθειες, που κάνουν πραγματικό καλό στην καρδιά: